Ik interviewde en fotografeerde Pauline Weuring van Uit Paulines Keuken. Het artikel werd gepubliceerd op online platform Haerlems Bodem.
Iedereen kent het. Je staat in de supermarkt, inspiratieloos in de schappen te staren met een leeg mandje in je hand. Wat zal ik nu weer verzinnen? Op deze momenten ben ik blij dat ik de blog Uit Paulines Keuken erbij kan pakken. Dankbaar maak ik gebruik van de gemakkelijke recepten, die altijd maar een korte ingrediëntenlijst bevatten. Gelukkig sta ik snel weer buiten, met een boodschappentas vol gezonde ingrediënten. Ik weet inmiddels dat de recepten van Uit Paulines Keuken niet kunnen mislukken. Hoog tijd om de initiatiefneemster van Uit Paulines Keuken, foodblogger Pauline Weuring, daar eens persoonlijk voor te bedanken. Ik spreek met haar af bij Mogador, één van haar favoriete koffietentjes. Op de Botermarkt staat op dat moment de biologische markt, waar ze aansluitend wat inkopen gaat doen.
ONDERAAN DIT ARTIKEL VIND JE EEN HEERLIJK RECEPT VAN PAULINE: FLAMMKUCHEN.
Foodblog
Pauline runt sinds 2010, samen met haar zus Annika, de succesvolle blog Uit Paulines Keuken. In zes jaar tijd is de website, die begon als een blog voor vrienden en familie, met 35.000 bezoekers per dag uitgegroeid tot één van de meest succesvolle foodblogs van Nederland.
Koken doet Pauline al van jongs af aan. Als kind mocht ze graag koekjes en taarten bakken met haar oma, en later lekkere hapjes maken voor haar vrienden als ze een feestje gaf. Op de hotelschool leerde ze de basis van koken: groenten koken en sauzen maken. Altijd was ze bezig nieuwe recepten uit te proberen. Haar zus Annika deed de suggestie om een blog te beginnen. Iets wat in 2010 nog niet zo gebruikelijk was als nu. Toen hadden de zussen niet kunnen bedenken dat de blog momenteel hun fulltime baan is.
Persoonlijk en toegankelijk
Uit Paulines Keuken onderscheidt zich van andere foodblogs door de toegankelijkheid. Mensen kunnen zich met Pauline identificeren omdat ze geen chef of voedingsdeskundige is en ze maakt gebruik van gewone ingrediënten die je bij de Albert Heijn of op de markt kan kopen. Ik ben niet van de superfoods of gekke ingrediënten waar je stad en land voor moet afzoeken. Als mensen iets koken van mij dan lukt het ook. Basic en snel, maar niet standaard. Ik laat graag de veelzijdigheid zien van bijvoorbeeld groente. Ik pak 1 ingrediënt, zoals zoete aardappel en maak daar 15 recepten mee. Een salade, friet, poffen of chips.
Pauline leidt haar recepten altijd in met een persoonlijke anekdote. Ze is zich er echter niet altijd van bewust dat zoveel mensen dat lezen. Ik was in Griekenland en er was bij onze accommodatie een ander stelletje dat tegen me zei: ‘Je hebt gister dorade gegeten, hè?’ Dan denk ik: ‘Hoe weet jij dat?’ En dan besef ik me: ‘Oh ja, dat heb ik op Instagram gezet.’ Dat vergeet ik soms nog wel eens.
Haarlem
Pauline is geboren in een klein dorpje in het noorden van Groningen. Sinds 6 jaar woont ze in Haarlem. Haarlem heeft alles waar ik van hou. Cafés, boetiekjes, restaurants en in de zomer het strand dichtbij. Haarlem zit in mijn bloed want mijn vader is hier geboren. Als kind kwam ik vaak in Haarlem, vooral in de binnenstad of Zandvoort. Mijn vader zei altijd: ‘De hotdogs uit Haarlem dat zijn echte hotdogs.’ Hier had je knapperige broodjes. In Groningen kon je alleen zachte broodjes krijgen. Volgens Pauline mist Haarlem alleen nog een concept zoals de Foodhallen in Amsterdam of de Markthal in Rotterdam. Als we dat hebben dan ben ik helemaal gelukkig. Op haar blog lees ik dat ze op 25 mei haar eigen Pop-Up Keuken in de Foodhallen heeft. Je kunt er gaan genieten van een heerlijke kaasfondue.
Pizza
Ik vraag haar of ze wel eens zondigt. Zonder nadenken zegt ze: ‘pizza’. Toen ik 18 was werkte ik in de pizzeria in het dorp. Ik nam er altijd dezelfde pizza met ham, salami en ananas. De eigenaar snapte er niets van. Ook nu bestel ik altijd mijn favoriete pizza met parmaham ruccola en parmezaan. Het is altijd hetzelfde, maar dat vind ik gewoon heel lekker. Haar favoriete pizzeria in Haarlem is Napoli. De pasta parmiggiana is er heerlijk en er is goede service. Ook komt ze graag bij de Pizzabakkers en Pizza Revolution in Overveen.
Nieuw boek
In het najaar van 2016 komt het derde kookboek van Pauline uit: Feed Good Food. Er staan 90 gezonde en lichte recepten in, gemaakt met verse onbewerkte ingrediënten. Ik wil laten zien dat het gemakkelijk is om met een paar goede ingrediënten iets lekkers te maken. Van de recepten wordt je blij, het eten is goed voor je. In de toekomst hoopt Pauline vooral veel leuke samenwerkingen op te zetten. Ze geeft aan dat het meeste tot nu toe op haar pad is gekomen. Dat het eigen blijft is voor haar heel belangrijk.
Markt
Pauline doet haar inkopen geregeld op de markt, vooral op de zaterdagen op de Grote Markt. Op de biologische markt op de Botermarkt komt ze vooral voor speciale dingen, zoals de kraam met paddenstoelen. Ook koopt ze er weekend-hapjes zoals boerenkaas, noten, lekkere broodjes, dips en spreads.
Tips van Pauline
We spreken over Paulines favoriete plekjes in omgeving Haarlem. In restaurants waar ze toegankelijke gerechten kan eten komt ze het liefst. Ze vertelt dat ze houdt van een tafel vol met kip. Hierbij haar favorieten:
- Strand: Tijn Akersloot, Ubuntu, George No.5, San Blas
- Lunch: Native, By Lima, Bar Wolkers, Staal, Meneer Frans
- Diner: Cantina 023, Roast Chicken Bar, Seymour, Colette, Hout, Fris, Fortuyn
We lopen samen de Botermarkt op, richting de notenkraam en groentekraam waar Pauline inkopen doet. Na ons gesprek over lekker eten, ingrediënten en koken is het bijzonder om te zien hoe ze in gesprek raakt met de marktkooplui. De passie voor eten spat ervan af.
Als echte pizza-lover geeft Pauline de lezers van Haerlems Bodem een lekker flammkuchen-recept. Laat je het hieronder in de comments weten als je het gemaakt hebt?
Tekst en fotografie: Wiebrig Krakau
3 X FLAMMKUCHEN – EEN RECEPT UIT PAULINES KEUKEN
Deze specialiteit uit de Elzas is noem ik stiekem gewoon een witte pizza. Traditioneel wordt hij belegd met crème fraîche, spek en uien. Ik heb er 3 best wel lekkere variaties op bedacht. Probeer zelf maar.
Deeg voor 3 kleine of 1 hele grote
350 gr (spelt)bloem
5 gr gist
7 gr zout
210 gr lauwwarm water
Scheut olijfolie
Topping
200 gr crème fraîche
125 gr zure room
Zo maak je het
Doe de bloem in de kom van je keukenmachine. (Uiteraard kan je het ook met de hand kneden)
Voeg het gist en het zout los van elkaar toe (dus niet mengen van tevoren). Voeg het water en een scheutje olijfolie toe.
Kneed er in 10 minuten een soepel deeg van. Het deeg is klaar als dit licht plakkerig en elastisch aanvoelt. Je moet het als een kauwgombal uitelkaar kunnen trekken.
Laat het deeg afgedekt, een uurtje rijzen, op een warme plek.
Verwarm de oven alvast voor op 250 graden.
Verdeel het deeg in 3 ballen en rol ze heel dun uit op een vel bakpapier. Het kan in een rechthoek maar ook in een cirkel, net wat jij wilt.
Meng de crème fraîche met de zure room en verdeel dit over de bodem.
Beleg hem met één van onderstaande variaties.
Met Prosciutto
Scheur een bol mozzarella in stukken en verdeel dit over de bodem. Breng het op smaak met peper en zout. Bak de Flammkuchen in 8 – 10 minuten af. Garneer met een stuk of 8 plakjes Prosciutto en een flinke hand rucola.
Appels en Uien
Snij een rode ui en een appel in dunne plakjes. Verdeel dit over de bodem. Breng het op smaak met peper en zout. Verkruimel er 50 gr zachte geitenkaas over. Bak de Flammkuchen in 8 – 10 minuten af.
Met zalm
Bak de Flammkuchen in 8 – 10 minuten af. Verdeel zo’n 100 gr gerookte zalm over de gebakken bodem. Maak het af met peper en zout, een el kappertjes, een paar takjes rucola en een lekkere drizzle olijfolie.
Tip: Flammkuchen bak je het beste op een pizzasteen. Deze kun je online kopen en moet je ruim een uur van tevoren voorverwarmen. Het resultaat is geweldig.
Bereidingstijd: 90 minuten